âsana

ÂSANA

Segons els Sūtra de Patañjali hi ha vuit graus per arribar coneixement de l’ànima. Āsana és el tercer grau.

Els āsana son postures corporals que ens permeten treballar la musculatura, cada nervi i cada glàndula del nostre cos. Així ens assegurem un bon desenvolupament físic, donant força, elasticitat i salut en el nostre cos. Actuem sobre la columna vertebral per alliberar, regular i equilibrar la nostra energia vital i d’aquesta manera permetem un bon funcionament del sistema nerviós central (medul·la, cervell, etc.). És per això que adoptem diferents postures: dempeus, asseguts, estirats, etc.

El āsana consta de dues fases: la fase dinàmica i la fase estàtica. Quan anem a realitzar un āsana, el primer que hem de fer es posicionar-nos, tenir cura de la posició que adoptem com a punt de partida. Al llarg de la fase dinàmica és necessari coordinar la respiració amb el moviment i els moviments han de ser a un ritme lent fins arribar a la postura. Aquesta fase et porta a la interiorització, treballant l’atenció, la concentració, és a dir, la ment.

Dins de la fase estàtica, hem de mantenir la postura, sentir-la i veure si amb petits moviments la podem millorar o simplement respirar durant un temps  determinat.

La finalitat d’un āsana és arribar a un estat meditatiu. Així doncs: “La postura serà estable i còmode”.(2.46, Sūtra Patañjali).

La pràctica del āsana, ens permet potenciar el nostre cos, ampliar la nostra respiració i mobilitzar les energies bloquejades. Tot això afavoreix a la concentració i relaxació de la ment.

De fet quan estem realitzant un āsana, ens estem comunicant d’una manera conscient amb el nostre cos. Això ens permet respectar-lo i per tant: dosificar i regular l’esforç; mantenir la postura el temps adequat; centrar l’esforç en unes zones i relaxar les altres; concentrar el pensament en el nostre cos.

 

Per Marta Bort

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *