què és âsana

QUÈ ÉS I QUÈ NO ÉS UNA ÂSANA

 

Segons el Goraksa Shataka, un text del Hatha ioga del segle XI-XII atribuït al savi Goraksa: “Existeixen tantes àssanes com espècies. Maheçvara (el déu Shiva) n’ha enumerades vuitanta quatre lacks (vuit milions quatre-centes mil) i ell és l’únic que les coneix”.*

Significa això que el número d’àssanes és infinit? Que l’estat de presència en qualsevol de les seves formes es pot considerar una àssana? Que qualsevol condició i postura en la qual posem consciencia, atenció i l’energia justa podria ser àssana? Això ho hauria de dir en Shiva, però no tenim el  gust de conèixer-lo.

En altres textos se n’anomenen vuitanta quatre. El Hatha Pradipika en descriu quinze i el
Gheranda Samhitâ, trenta dos.

Les àssanes són maneres d’estar a la vida, actituds, formes de sentir i unes propostes on aturar-nos i investigar. N’hi ha algunes de molt populars perquè s’ha experimentat com afavoreixen diferents aspectes: la salut, el centrament, la força, la determinació, la relaxació, la respiració, l’estimulació d’un òrgan, la salut de l’esquena… N’hi ha de tots colors.

És interessant observar on tinc el cap quan soc en una determinada àssana; quin esforç faig per a sostenir-la, i quines coses em dic mentre hi soc. La visc com un experiment, com un joc, un repte, una exigència…? Em renyo si no me’n surto com voldria? Ric i em disperso? La deixo córrer de seguida? Em poso més rígida i m’entossudeixo? M’avorreixo de les àssanes? M’agrada repetir? M’agrada l’àssana nova? Em cansa? Em fa enfadar? Em dona plaer? Em dona energia? Em dona calma?

Què em passa a mi avui en aquesta àssana?  És similar al que em passa a la vida?
Àssana és també una eina d’autoconeixement.

Els dies són millors quan practiquem ioga i meditació de forma regular. És com la temperatura d’ebullició de l’aigua. Està molt demostrat.

Sovint, però, si em toca fer diverses classes durant el dia i, a més, en vaig fer el vespre anterior, no tinc gaires ganes de practicar i m’estimo més seure i meditar o fer una volta pel bosc del Puig dels Jueus i veure el cel. En aquests dies m’agrada decidir-me per una sola àssana i abans de seure o sortir hi entro uns moments.

* Los orígenes del Hatha Yoga. Traducción y comentarios, Alicia Souto. ELA

Per Elisabet Soler

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *