Fàscia i la importància de practicar lentament
La fàscia és el marc de la nostra forma física. És un teixit fibrós que “connecta” totes les cèl·lules del nostre cos. Aquest teixit conjuntiu forma una xarxa tridimensional que s’estén des del cap fins als dits dels peus. La fàscia envolta i infon tots els músculs, fibres musculars, ossos, vasos sanguinis, nervis i òrgans.

Si penseu en una taronja, podeu segmentar-la en trossos perquè cada segment està dividit per un full de teixit. Dins d’aquests segments, la polpa està organitzada per aquest mateix tipus de teixit. Ens passa exactament el mateix. Estem segmentats, i íntimament connectats, per fàscies.

La fàscia està formada per tres coses: fibres elàstiques (que permeten la possibilitat de canvi), fibres de col·lagen (ens proporcionen suport i força) i una substància de fons que té una textura gelatinosa i fluïda (permet que els òrgans i els músculs llisquin els uns sobre els altres sense fricció i per l’intercanvi d’informació).

Com fer feliç la teva fàscia
El Ioga (especialment practiques lentes com el Yin Ioga) és un exemple de pràctica corporal que funciona a la xarxa fascial. Els impactes psicològics i fisiològics estan subjectes a la fàscia i el Ioga ens permet abordar-lo amb paciència i cura.
Quan tenim una restricció al cos, la fàscia es torna deshidratada, rígida, feble i enganxada. Ioga lent allibera i mou aquest teixit connectiu i permet rehidratar-nos i restablir la fluïdesa fascial.

Fàscia dona suport
La fàscia feliç és elàstica i forta. Quan caminem, la fàscia retornarà la força que emetem, fent-nos sentir més lleugers i suaus. Haurem d’utilitzar menys energia per fer les coses i els nostres músculs i cos treballaran menys i es mouran amb més eficiència.

Fàscia i les articulacions
Les nostres articulacions estan suportades per tendons i lligaments, que també és teixit conjuntiu. Els lligaments connecten els ossos i els tendons uneixen els músculs als ossos. Es poden tornar tensats i rígids perquè hi ha menys circulació sanguínia.
Per mantenir les articulacions mòbils i sanes hem de mantenir feliços els nostres lligaments i tendons. L’estirament lent actua directament sobre la fàscia. Els lligaments i els tendons començaran a relaxar-se i alliberar-se amb pràctiques allargades com el Yin Ioga, creant espai, augmentant la força i inspirant una flexibilitat més profunda.

Fàscia i la postura
Tensió a la xarxa fascial ens afecta a escala tridimensional. Per exemple, si esteu assegut molt de temps al vostre escriptori, podríeu tenir una restricció a la zona del pit, cosa que pot provocar debilitat a l’esquena alta . Estar assegut durant llargs períodes de temps pot endurir els flexors del maluc, cosa que pot provocar una restricció fascial dels malucs. Això ens pot afectar fins al coll i fins als dits dels peus i directament al centre perquè la fàscia està connectada. Els estiraments i extensions llargs són ideals per ajudar a reajustar la postura.

Fàscia i emocions
Quan algú se sent baix, normalment té el cap abaixat, el pit cedit… protegint el seu cor. Aquest patró postural començarà a afectar tot el seu sistema, inclosa la seva xarxa fascial. La cavitat toràcica es tanca afectant la respiració. Envia un missatge al cervell… està passant alguna cosa que fa que la respiració canviï. Així, la química del cervell canvia. Pot començar a alliberar hormones que indueixen l’estrès, augmentant la tensió al cos i la seva forma.
Si treballem amb el nostre cos per alliberar i realinear la nostra fàscia, tindrà un efecte directe en la nostra ment i les nostres emocions.

M’agradaria contar-vos més sobre aquest tema tan ample! Si voleu començar a treballar la vostra fàscia amb una sessió de Yin Ioga, poseu-vos en contacte. Una abraçada, amb amor.
Autoria: Stefanie Privoznik, Professora de Hatha Ioga, Yin Ioga, Instructora de Mindfulness. Tel 693 72 51 33. 

 

Referències: 

Bernie Clark: Guía completa de Yin Yoga

https://www.anatomytrains.com/fascia/

Myrthe Wieler: Fascia and yoga (Article)

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *