DESPERTAR LA CREATIVITAT?

Els infants neixen amb la capacitat innata d’aprendre, la seva curiositat no té fre. El joc lliure és el camí per a aprendre i ho saben. No necessiten pautes ni instruccions per jugar, només espai i temps.

La imaginació arriba pels voltants dels tres anys a través d’un procés evolutiu natural que necessita temps, no pas intervencions per a fomentar-la. Es manifesta primer a través del joc simbòlic quan l’infant comença a transformar el material i entorn en altres coses o mons i quan apareixen els jocs de rols.

 

Podem  fomentar o despertar la creativitat en els infants?

La resposta és NO. N’hi ha prou amb deixar-los jugar i dotar-los de, com dèiem, espai i temps i també materials senzills que puguin transformar: teles, caixes i cartrons, paper, pals, peces de fusta, pedres, sorra i aigua… així com pinces, cintes adhesives, cordes, llapis i pintures, per facilitar-ne la transformació. El joc creatiu pot passar de la construcció d’objectes i escenaris de joc, a la configuració de rols i personatges amb el propi cos.

A mesura que creixin despertaran curiositat per opcions més concretes i trobar noves formes d’expressió. Quan entren en l’etapa de les normes poden trobar un plaer enorme en experimentar amb possibilitats més complexes a través de propostes concretes i consignes obertes que donin prou espai per a la seva lliure expressió.

 

Els entrebancs a la creativitat

Els judicis i valoracions respecte al resultat i el procés, la seva qualitat i bellesa, la semblança o no amb la realitat, etc. poden condicionar l’infant a buscar una aprovació externa. Quan un infant ens demana si ens agrada o ens fa un regal, està buscant presència, no reconeixement. El procés creatiu és plaent i satisfactori per se.

Les intervencions, instruccions i correccions limiten les possibilitats de l’infant, no hi ha error possible ni maneres més vàlides que altres.

Les comparacions donen la percepció que hi ha persones més capaces que d’altres i pot minar l’autoestima. Cada persona és única i allò que neix d’un procés plaent és autèntic, únic i valuós.

 

Com cuidem un taller creatiu?

  • Acompanyem des de la presència, sense entrar en valoracions ni judicis, reconeixent l’infant i el seu procés des de l’observació i l’assistència no interventora.
  • Atenem les necessitats dels infants tenint en compte el seu moment evolutiu i adaptem les propostes basant-nos en
  • Oferim propostes, materials i consignes que aporten noves eines d’expressió i creació.
  • Els únics límits són el respecte a les persones, l’espai i els materials.
  • Les normes del joc i les consignes acotades són temporals i variades.

 

Des d’aquesta mirada neix a Osona Ioga la proposta coeducativa Creativitat i Essència, un espai pensat per facilitar a la mainada un espai propositiu i no interventor on gaudir del procés creatiu sostingut per una mirada amorosa, respectuosa i de confiança envers la seva capacitat innata d’expressar, crear i aprendre.

Us oferim quatre propostes rotatives que passen per la dansa, l’artteràpia, el ioga, el cant i la percussió corporal a mans de tres acompanyants especialitzades que contribueixen de manera cooperativa a la continuïtat i unicitat de l’experiència.

 

Judit Martín López

Acompanyant a través de la dansa i el moviment.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *