ARQUETIPS FEMENINS. En aquest article s´intenta fer una reflexió sobre diferents aspectes de la feminitat.
Començo per definir feminitat i trobo “Conjunt de característiquess físiques, psíquiques o morals que es consideren pròpies de la dona o del femení, en oposició al masculi.”
Son forces oposades? Quines són aquestes forces? Són únicament de les dones?
Opino que a les cultures antigues, com el ioga, es parla de que tot ésser humà té dues energies i farà servir més una o altra segons el seu tarannà i quan la situació ho requereixi.
Durant molt temps s’ha prioritzat l´energia masculina a la societat, donant unes característiques concretes a aquesta. Però estem en moments de canvis, sembla que arribem a un final de cicle i això fa replantajar els models. Hem fet servir un model molt masculí, i ara toca afegir energia femenina per equilibrar.
Quan em plantejo això, em surt preguntar-me què vol dir energia femenina. Qué aporta? És única? Començo a investigar i veig que aquesta energia té molts matisos. Diferents aspectes, d’una mateixa cosa, unes persones tenim més d’una part i altres més d’una altre. I també varia segons l’edat i circumstàncies que ens trobem.
Podem parlar d´arquetips com :”Són unes instruccions psíquiques que atrevessen el temps i l´espai, oferint la seva sabiesa a cada generació “ (Clarissa Pinkola).
Sally Kempton ho defineix com “Un model primari i subtil que mora en la personalitat individual, al mateix temps que trascendeix, connectant les nostres ments personals amb la ment còsmica col.lectiva”.
En la meva investigació sobre el significat de femení, he buscat arquetips de diferents cultures. La Mitologia hindú i la grega m´han ajudat a donar significat a aquesta paraula.
Hi ha arquetips que es solapen en ambdues cultures.
Però què va passar perquè l´energia femenina quedés tan lluny, com s´explica la desconnexió de la feminitat, la desconnexió de la fortalesa femenina i les diferents expressions de l´amor femení?
Desde la mitologia hindú la deesa SATI (La que és). La Mare Creadora.
Aquesta història té vàries versions d´aquest mite.
Sally Kempton ens explica en el llibre “El despertar de la Shakti”, que desde la tradició shakta s´explica aquesta versió:
Els grans deus (Brahma i Vishnu) li demanen a la deesa Sati que es casés amb Shiva per crear el món. Sense ella, Shiva no podia actuar, i l´univers era un caos.
La cultura hinduïsta considera que per haver-hi acció, ha d´estar equilibrada l´energia masculina i la femenina, i el moviment el posa l´energia femenina.
Sati, posa com a condició, ja que veia que es començava a tractar a les dones i deesses com objectes i inferiors a ells, que si accedia, la respectarien com la GRAN DEESA i si no ho cumplien abandonaria el seu cos perque sabria que no era el moment d´actuar íntegrament al món.
Es va casar amb Shiva, el primer deu independent del panteó hindú i vivia al bosc.
Sati i Shiva es van estimar amb passió còsmica durant mil·lenis, fins que un dia Daksa, el pare de Sati, va oblidar la promesa feta i la naturalesa d´aquesta i va ofendre a Shiva i Sati. Sati va cumplir la promesa d´abandonar el seu cos.
Shiva es va desesperar quan la va veure sense vida i va voler tornar-li la vida, tornant a crear caos al cosmos. Els deus van demanar a Saturn que esmicolés el cos de Sati. El cos va caure sobre la terra, creant espais sacres, on es troba l´energia de la deesa.
Aquesta història explica la incapacitat del patriarcat de veure la divinitat primordial del principi femení.
Vaig ressonar en aquesta història, en veure´m-hi reflectida, ja que en un moment de la meva vida professional, en un àmbit amb normes molt masculines, en no sentir-me respectada, vaig decidir desaparèixer.
Per altre banda, m´agrada pensar que aquells espais de la natura, en els que sentim una energia especial, és perque Sati hi és present.
Em preocupa pensar que la majoria de dones ens hem desconnectat de la nostra fortalesa femenina.
Però quina és aquesta? On la trobo? Còm?
Reconèixer i decodificar la diversitat de les deeses és una forma d´aprofundir en la teva capacitat de viure amb passió i profunditat. Constitueix una pràctica per descubrir la connexió de la teva ànima amb el cosmos. Ajuda a comprendre la capacitat del teu psiquisme i nivells de consciència més alts.
“Si ha d´haver-hi un futur, aquest portarà una corona de disseny femení.” (Aurobindo Ghose)
Seguim al proper butlletí?
Autoria: Inma Rodríguez. Terapeuta corporal i emocional. www.sankha.es @inmarf05 | 629 341 124