Com construir un armari més conscient i sostenible.

Fa just dos dies, Brussel·les va fixar, per fi, les claus per una reforma sistèmica en la indústria de la moda. Cada europeu llença de mitja cada any 11kg de roba (1), i a tot el món cada segon, un camió ple de tèxtil es llença a l’abocador o s’incinera (2)

 

La “EU Strategy for Sustainable and Circular Textiles” conté gran contingut d’ambicions verdes i proposa accions per tot el cicle de vida del producte tèxtil des de la manera com està dissenyat fins com es consumeix. Algunes de les mesures adoptades del pla passen per l’ecodisseny, un passaport digital, controls estrictes sobre el rentat verd (Greenwas- hing), una acció per abordar l’alliberació de microplàstics, l’aplicació de la normativa de responsabilitat ampliada, més suport a la investigació i innovació, una regulació de les exportacions de residus tèxtil o establir uns passos concrets per abordar els objectius. (3)

 

La indústria de la moda engloba molts actors (des de marques, productors, governs, o consumidors) que han de treballar conjuntament per fer front a les conseqüències climà- tiques que s’esdevindran derivades de la mala gestió d’aquesta indústria.

El tema és extens i complex, i és necessari arribar a la ciutadania d’una manera clara i senzilla. Què podem fer com a consumidors? Com podem aconseguir reduir la nostra petjada des d’un punt de vista individual?

 

Fashion Revolution és una organització mundial que va néixer arran del desastre de “Rana Plaza” quan un edifici on hi operaven proveïdors d’unes 20 marques internacionals, va col·lapsar deixant més de 1000 morts i més de 2000 ferits. El 24 d’abril del 2013 neix Fashion Revolution amb la finalitat d’involucrar a tots aquest actors, comunitats, productors, institucions dissenyadors, agricultors, periodistes…. per crear un canvi positiu i vetllar per una major transparència en la indústria de la moda. Per primera vegada es fa viral la pregunta QUI fa la nostra roba (Who made my clothes?) i QUÈ hi ha a la nostra roba (What’s in my clothes?)

 

Començant per aquí, i centrant-nos en què podem fer nosaltres com a consumidors, el primer pas és ser curiosos i fer-nos la pregunta.

A continuació us deixo algunes claus per a tenir un “armari sostenible”, responsabilitzant- nos de les nostres accions per afrontar entre tots el canvi sistèmic necessari:

1- Sigues curiós, pregunta, investiga i actua. Si una cosa no està clara, fes la pregunta. Quan mires una peça de roba que porta una etiqueta de cartó que posa “Col·lecció Conscient” i després mires l’etiqueta de composició i et diu que és 100% poli- èster made in China, hi ha alguna cosa que no quadre. Pregunta a la botiga o a la marca què té la peça de roba per haver obtingut la categoria de “Col·lecció Conscient”. Els canvis a les empreses o institucions comencen al carrer, posteriorment apareixen a l’agenda i a continuació s’esdevé un canvi.

2- Obre el teu armari i comença per l’organització: Classifica la roba per categories, teixits, colors… tenir un armari ordenat t’ajudarà a adornar-te de què tens i la pròxima vegada que necessitis alguna cosa, et serà més fàcil trobar-la.

3- Fes neteja: Posa al costat les peces de roba que gairebé no fas servir o que no fas ser- vir mai. (es calcula que de mitja 1 peça de roba s’utilitza tan sols 4 vegades (4). Totes les peces que ja no utilitzes les pots intercanviar, reutilitzar (apuntat a un curs de upcycing, fes draps, o si saps cosir fes una nova peça de roba) donar o revendre si està en bones condicions.

4- Fes un Inventari d’impacte: Mira les etiquetes de composició i esbrina quines són les peces que tens més sostenibles i transparents. Et sorprendràs! Comença per entendre com és de complexa realment la roba. A partir d’aquest moment sigues més conscient a l’hora d’adquirir noves peces tenint en compte l’impacte real.

5- La pròxima vegada que vulguis adquirir una peça de roba, preguntat si realment la necessites. Si la resposta és que si pots guiar-te amb aquesta piràmide:

– Sigues Creatiu: utiliza les peces que ja tens, combina-les de manera diferent.
– Demana la peça que necessites si realment no pots utilitzar cap de les que tens.
– Busca-la en una botiga de segona mà (5).
– Fes-la a tu mateix si en saps prou.
– Lloga-la (6)
– Compra-la en una botiga de roba sostenible i transparent (7)


6- Per últim cuida la teva roba: Cada vegada que fem una rentadora es desprenen unes 700.000 microfibres (8) que acaben als oceans, que ingereixen els peixos i finalment acaben a la cadena alimentaria. Es calcula que el 2050 hi haurà més plàstics al mar que peixos. Què podem fer per disminuir aquests números?:

– Evita rentar. Posa rentadores que siguin estrictament necessàries.

– Renta amb aigua freda o a 30 graus en programes de curta durada

– No utilitzis l’assecadora. Estén la roba.

– Utilitza un detergent ecològic

– Utilitza un “Captador” de Microfibres com la “Cora Ball” or “Guppyfriend Bag”.

 


Referències:

1- Parlamento Europeo, El Impacto de la producción textil y de los residuos en el medio ambiente, 29 diciembre 2020, <https://www.europarl.europa.eu/news/es/headlines/so- ciety/20201208STO93327/el-impacto-de-la-produccion-textil-y-de-los-residuos-en-el-me- dio-ambiente>

2- Naciones Unidas, Noticias ONU, 12 abril 2019, <https://news.un.org/es/story/ 2019/04/1454161>

3- Pubaffairsbruxelles,Questions and Answers on EU Strategy for Sustainable and Circular Textiles, 31 march 2022, <https://www.pubaffairsbruxelles.eu/questions-and-answers-on- eu-strategy-for-sustainable-and-circular-textiles-eu-commission-press/>

4- Humana, Fundación Pueblo para Pueblo, Comprar moda secondhand evita el consu- mo de millones de prendas nueva, 10 junio 2019, <https://www.humana-spain.org/quie- nes-somos/comunicacion/noticias/comprar-moda-secondhand-evita-el-consumo-anual- de-millones-de-prendas-nuevas-en-espana/es>

5- https://percentil.com/ https://www.vinted.es/ https://www.robaamiga.cat/ca/ https://www.koopera.org/

6- https://www.skfk-ethical-fashion.com/ https://ecodicta.com/ https://pantala.es/ https://www.armarioinfinito.com/

7- https://ethicaltime.com/?lang=ca https://thecircularproject.com/marcas-2/ https://www.carrodecombate.com/2020/09/27/directorio-de-moda-sostenible-en- espana/ https://esmodasostenible.org/marcas-amse/

8- ScienceDirect, Release of Synthetic microplastic plastic fibres from domestic washing machines: Effects of fabric tope and washing conditions, 15November 2016 <www.scien- cedirect.com/science/article/abs/pii/S0025326X16307639?via%3Dihub>

 

Autoria:  Airí Ferrer.  Sustainable Fashion Consulting, Design and Productions.   @airiferrer

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *