EL PRANA DELS ALIMENTS

Judit Martín López

प्राण 

Què és el Prana? 

El Prana és l’energia subtil essencial, és l’energia vital. L’Univers és una manifestació de Prana en sí mateix. Aquest treballa en ment, cos i ànima, dóna vida al cos i el manté sa i vibrant. És moviment constant, on hi ha Prana hi ha moviment, canvi, creixement… 

D’on obtenim el prana?

El contacte amb la natura nodreix cos, ment i ànima: el sol, l’aire, la terra, l’aigua, el moviment… Com més prana ens arriba és a través l’aire que respirem, també en prenem del sol, caminant descalces, amb un bany, una dansa…  Moure’ns ens nodreix d’energia vital i més quan ho fem amb consciència.

I els fruits que ens dóna la terra? 

També ens aporten prana, que es nodreixen de la terra, l’aire, l’aigua i el sol.  Ara bé, la puresa d’allò que els ha nodrit també és important. És fàcil intuir que la qualitat del sòl i de l’aigua, així com l’exposició a la irradiació solar i un aire net aporten més energia vital a allò que ingerim, oi? 

Com triem aliments rics en prana?

Els aliments naturals tenen major quantitat de prana, és convenient triar-los per davant dels processats. Així mateix, els aliments integrals també són més prànics, sobretot si són lliures de pesticides i de manipulació genètica. Apostem, doncs, per una alimentació fresca, natural, ecològica i de temporada. 

Els aliments prànics positius desperten la força vital. La majoria són d’origen vegetal, per això hem d’aportar a la  dieta un alt contingut d’hortalisses, fruita i arrels. Les llavors són especialment pràniques, és de savis integrar-la a la nostra dieta. Els fruits secs, el ghee (mantega clarificada) i la mel també entren en aquest grup.

Recorda, però, que els aliments, com més frescs, millor. Segur que algun cop has menjat una poma acabada de collir de l’arbre i n’has pogut sentir la diferència. 

Els aliments prànics negatius ens priven d’energia vital. En aquest grup hi incloem els sedants i els estimulants, que aporten energia instantània per fer-la caure en poca estona (cafè, te, alcohol…) També hi trobem certes hortalisses (ceba, all, porro, albergínia), així com aliments molt salats, picants o àcids (bitxo, pebre roig picant) i proteïnes animals (peix, carn i ous). Alguns d’aquests aliments poden aportar nutrients molt beneficiosos i, en general, no ens plantegem eliminar-los de la dieta, d’altres conve deixa’ls per a un consum ocasional.

Els aliments prànics neutres no augmenten ni disminueixen prana. Són el tomàquet i la patata, força habituals a la dieta mediterrània.

No oblidem que cal posar cura a la tria dels nostres aliments, també és important com els cuinem i mengem. 

Els aliments crus tenen més prana que no pas els cuinats. Aquells que cuinem convé consumir-los l’abans possible. Pel que fa als fruits secs, les llavors, llegums i cereals, convé remullar-los per activar-los i afavorir-ne la digestió. 

I per acabar, recordem posar-hi l’ingredient secret: el ioga!

Quan posem presència i consciència en allò que fem i com ho fem, el prana creix.

Bon profit!

 

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *