EN TEMPS D’ESTRÈS, SIGUEM MAMÍFERS!

Una mà acarona el coll d'un gat, la qual cosa li proporciona plaer.

El mal humor, la tensió, la dificultat per dormir, poca concentració, el dolor a clatell i espatlles, dolors lumbars, males digestions, irritabilitat, cabòries, inquietud, tensió muscular, pressió alta… són signes que el cos ens envia per explicar-nos que el patró d’alerta és massa sostingut i que necessita equilibrar-se per al nostre benestar.

I aquí és on m’agrada sentir-me molt mamífera: veig els saníssims gats del jardí i… quantes hores ronden per enxampar una bestiola?, quantes hores dediquen al dia a descansar, llepar-se i prendre el sol? Quina bona pista, oi? Jo crec que mediten més de la meitat del seu temps de vigília. Si més no, es prenen molt seriosament el procés de recuperació. I aquest és un altre punt clau: amb totes les investigacions que s’han dut a terme des que Hans Selye va identificar aquesta estratègia, sabem que durant els temps de descans, el cos continua enviant informació involuntària (però no necessàriament inconscient) a tot el sistema nerviós —també el cervell—, i és el moment de navegar per nous paisatges interns. Ens orientem al procés més bàsic de simplement ser: què passa dins, què sento, què necessito jo.

Com podem portar a la consciència aquests processos involuntaris? Perquè és la recomanació dels neurocientífics d’última fornada, a més dels gats: per a aprendre a elegir el nostre comportament davant de situacions demandants, hem de cultivar la nostra consciència. I això té molt a veure amb sentir-nos lliures: elegir segons les nostres necessitats. Sembla tot una novetat, no?

La recomanació general és, doncs, dedicar temps a l’autoconeixement, mitjançant l’exercici, la meditació i l’atenció plena. Perquè involuntari no vol dir inconscient. Però hi ha una diferència entre fer-ho com un objectiu amb fites per assolir (molt simpàtic) o fer-ho des d’una curiositat més desinteressada, sense la pressió d’un repte. Desplegar la nostra consciència és la manera de modular entre el dins i el fora, de modular també la quantitat d’implicació que cal en cada situació. Cultivant l’estat receptiu del propi cos també cultivem la capacitat receptiva i l’empatia amb l’entorn.

A Osona Ioga construïm espais segurs perquè puguis triar la manera de cultivar el teu estat de connexió i desplegar el teu potencial. I t’acompanyem perquè et centris en el tu, en com prendre part activa en el teu propi procés de restauració.

A les diferents classes de ioga i Feldenkrais pots explorar la connexió cos-ment des de la pràctica d’àsanes, la meditació i la consciència via el moviment.

Amb el massatge californià pots accedir a un estat receptiu i de consciència cos-ment mitjançant el tacte.

A les sessions de teràpia Gestalt trobaràs un espai segur on escoltar-te i posar consciència a la història que estàs creant.

I a les nostres vides, podem incorporar el plaer com a indicador de la nostra capacitat de rebre, cultivar la regeneració reivindicant espais de no fer res, deixar-nos banyar per l’efecte dels passeigs per la natura, de la contemplació de la bellesa, les arts, la vida d’un infant…

Us desitgem salut i bona vida!

Fonts:
Wisdom of the Body Moving, Linda Hartley
Polyvagal Flip Chart, Deb Dana

Enllaços per a continuar amb el tema:
https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/336218/9789240009561-spa.pdf
https://www.apa.org/topics/stress/estres-cronico
https://www.unav.edu/noticias/-/contents/27/01/2023/marian-rojas-el-90-de-las-cosas-que-nos-preocupan-jamas-suceden-y-sin-embargo-esos-pensamientos-tienen-un-impacto-directo-en-nuestra-salud/content/lovPblW1fC70/43418056
https://youtu.be/esD2vopGjV4
https://youtu.be/zcDRgo-O9rU

Elisabet Vidal
Terapeuta corporal – Massatge Californià
Educadora Somàtica del Moviment
Educadora del Moviment Evolutiu Infantil
Body-Mind Centering®

 
 

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *