Serrar les dents podria ser sinònim de determinació, decisió i persistència… o d’aguantar alguna cosa, d’estrès o d’ansietat. La mandíbula controla una de les principals vies de comunicació entre el món intern i l’extern, i està molt relacionada amb les emocions i expressions facials. Més del 70% de la població patim les conseqüències del bruxisme, cosa que afecta la nostra salut i benestar.
El bruxisme és un hàbit conscient o inconscient de serrar i/o refregar les dents que té lloc més sovint a la nit, però també es pot presentar durant el dia.
Provoca una sobreestimulació de tota la musculatura orofacial, amb possibles tensions i rigideses musculars i dolors a la cara, el cap i el coll; dificultat per a obrir la boca, desgast de les dents o fins i tot fractura i pèrdua de peces dentals. També pots tenir el son alterat, llevar-te amb cansament i notar pèrdua d’energia. A part, també hi ha relacions entre disfuncions de l’articulació temporomandibular, la nostra postura i l’equilibri.
Les causes del bruxisme són multifactorials, entre les quals podem destacar l’estrès, l’ansietat, les males oclusions o alteracions posturals. Per tant, per a resoldre aquesta afectació s’ha de tractar des de diferents perspectives.
Vols començar a descobrir l’articulació temporomandibular (ATM)? Col·loca els teus dits índexs al costat del forat de les orelles i obre i tanca la boca molt a poc a poc. Observa com la punta dels dits s’endinsa dins aquesta articulació. Notes que n’hi ha un que entra més que l’altre? Sents dolor quan obres la boca?
MÈTODE FELDENKRAIS PER A MILLORAR EL BRUXISME
El Mètode Feldenkrais aborda les disfuncions de l’articulació temporomandibular i els dolors i tensions que s’associen al bruxisme, alhora que ens descobreix un seguit de recursos interns disponibles. Ho fa mitjançant una seqüència de moviments respectuosos que ens permeten reconèixer i descodificar patrons i tensions corporals i aprendre noves maneres de funcionar.
La mandíbula, la boca i la llengua estan molt relacionades amb funcions de la vida diària com la parla, el menjar o la respiració, però també amb el control de l’equilibri, la postura i les emocions. Guanyar consciència corporal de la forma amb què utilitzem la musculatura de la cara, la posició i suport del cap, sentir les possibilitats de moviment de la boca, gola i mandíbula i alliberar la respiració tindrà un efecte de benestar sobre tot el teu ésser.
BRUXISME: MEDICINA TRADICIONAL XINESA I PUNTS D’ACUPUNTURA
La Medicina Tradicional Xinesa associa el bruxisme a un estancament de Qi de fetge que provoca un foc que puja, a causa d’una repressió de l’emoció de ràbia o frustració. Té lloc un estancament enzimàtic dins els processos metabòlics de depuració i digestius del fetge. Consegüentment, els tòxics que no es depuren afecten el sistema nerviós.
Hi ha punts d’acupuntura per a anar treballant el Qi de fetge de fons, i punts d’acupuntura per a relaxar l’articulació temporomandibular i la musculatura associada, relacionats amb el foc (tòxics) i l’aigua (sistema nerviós).
La foto és una il·lustració dels canals energètics que passen per la cara. Mira el voltant de l’orella i la zona de l’ATM: tot això és susceptible de fer-hi un bon massatge. No cal que segueixi la línia al mil·límetre; són zones. Hi ha punts d’estómac, vesícula biliar, intestí prim…
Quina és la teva màxima frustració?
BIODESCODIFICACIÓ PER AL BRUXISME
Moltes de les patologies i/o dolors que patim són degudes a la nostra manera de veure la vida. Les creences limitants ens generen unes emocions que connecten directament amb el nostre cos, i hi produeixen una reacció i un desequilibri que, sostingut en el temps, acaba causant una afectació física.
En el cas del bruxisme, és interessant repassar quina emoció hi ha al darrere que no deixa relaxar el cos quan estem dormint.
Mitjançant una pràctica introspectiva, descobrim quina és aquesta emoció i quina creença limitant hi ha al darrere. Un cop portat a la consciència, és més fàcil adonar-se del que cal canviar en el dia a dia.